Het openbaar vervoer in Berlijn
Je gaat naar Berlijn gaat voor een leuke citytrip of een heerlijke vakantie! Een prachtige stad waar veel te zien valt en waar je veel leuke hotspots vindt die je niet mag missen. Veel mensen gaan met de auto naar Berlijn. Binnen de stad is het echter niet handig om de auto te gebruiken vanwege de milieuzone. Wil je meer weten over de umweltzone, kijk dan op deze pagina voor informatie over de “milieuzone Berlijn“. Om jouw trip zo ontspannen mogelijk te maken, is het handig dat je weet hoe het openbaar vervoer in Berlijn werkt. Hoe werkt de U-bahn, de metro, in deze stad? Is het handig om de tram te pakken? Is het handig om een ticket te kopen voor een Hop On Hop Off in Berlijn? In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over het Berlijnse OV.
Openbaar vervoer Berlijn – Hoe werkt het Berlijnse OV?
Het OV in de Duitse hoofdstad is goed geregeld en is vergelijkbaar met dat van andere grote, Europese steden. Je koopt simpelweg je vervoersbewijs en je maakt gebruik van het vervoersmiddel van jouw keuze. Overstappen is hier heel makkelijk dankzij de vele verschillende vervoersmiddelen waar je uit kunt kiezen, wat maakt dat je snel en gemakkelijk door de stad reist en je je eindbestemming binnen korte tijd bereikt. In deze stad is er geen sprake van controle van je vervoersbewijs voordat je gebruik maakt van deze dienst, zoals we dat kennen van elektrische controlepoortjes/incheckpoortjes. Controles zijn steekproefsgewijs en dus komt het aan op goed vertrouwen in de reiziger. Heb je geen geldig vervoersbewijs? Dan is je boete natuurlijk wel hoog. Je vervoersbewijs koop je op het station. Let op: het is belangrijk dat je je ticket of kaartje altijd afstempelt voordat je aan je reis begint. Een ticket of kaartje zonder stempel is helaas niet geldig.
Groot voordeel van het OV is dat je de auto binnen de milieuzone van Berlijn kunt parkeren. Vervolgens hoef je de auto niet meer te gebruiken.
Het OV in Berlijn in vogelvlucht
Door Berlijn reizen met het OV is, zoals hierboven al gezegd werd, niet ingewikkeld. Wel zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten. Zo is Berlijn ingedeeld in verschillende zones, en brengen sommige vervoersmiddelen je voornamelijk bij de belangrijkste bezienswaardigheden in Berlijn met name hotspots in zone A en B. Om te weten waar bepaalde zones liggen, kan je het beste een kaart van Berlijn naast een plattegrond van de Berlijnse metro leggen. Zo kan je je route plannen en kan je snel zien of je, naast de U-bahn, ook gebruik moet maken van andere vervoerswijzen om op jouw plaats van bestemming te komen. Controleer bovendien de dienstregeling van iedere wijze van transport, zodat je weet hoe laat je waar moet zijn en hoe laat je aankomt op jouw locatie. Verderop in dit artikelen bespreken we de diverse transportmiddelen waar het OV uit bestaan en gaan we bovendien dieper in op de tarieven, zodat je weet wat de kosten zijn van reizen met het openbaar vervoer in deze mooie Duitse stad.
Soorten openbaar vervoer in Berlijn
Om in de Duitse hoofdstad met het openbaar vervoer te reizen, is het handig om te weten wat je opties zijn. De belangrijke bezienswaardigheden in de stad zijn goed te bereiken met het OV. Zo bestaat bijvoorbeeld het metronetwerk van Berlijn uit maar liefst tien verschillende lijnen, waarmee je naar verschillende plekken in de stad kunt reizen.
Wij hebben alle verschillende vervoersmiddelen waaruit je kunt kiezen voor je op een rijtje gezet.
De metro (de U-Bahn of Untergrundbahn)
De Duitse wereldstad heeft een groot netwerk van tien ondergrondse lijnen die je binnen de zones A en B (later hierover meer) overal brengen. De metrolijn is te herkennen aan de blauwe borden met daarop de naam van het desbetreffende station waar je je op dat moment bevindt. Met dit vervoersmiddel reis je gemakkelijk, snel en goedkoop van A naar B. Wanneer je veel gebruik gaat maken van de metrolijn, is het slim om een plattegrond van de metro in Berlijn te hebben, zodat je kunt zien welke lijn je waar naar toe brengt. Deze kaarten hangen ook altijd in de metrostations, zodat je ter plekke kunt kijken welke metrolijn je moet hebben. Wat betreft de dienstregeling, mag je er vanuit gaan dat er op doordeweekse dagen binnen het centrum vanaf ieder station iedere 4 minuten een U-bahn vertrekt.
De S-Bahn in Berlijn
Deze vorm van OV kan het beste omschreven worden als een bovengrondse regiotrein. Deze legt langere afstanden af en verbindt het centrum van de stad met de buitenwijken uit zone C. De S-bahn rijdt op normale dagen iedere 10 minuten in het centrum. Buiten het centrum gaat er iedere 20 minuten een trein.
De tram in Berlijn
De hoofdstad van Duitsland heeft een uitgebreid tram-netwerk dat vooral in het oosten van Berlijn op veel verschillende plekken stopt. Er zijn technisch gezien twee soorten trams in de stad: de M-tram (metrotram) en de normale tram (Straßenbahn). Er is weinig verschil tussen de twee, afgezien van het feit dat de M-tram 24 uur per dag rijdt en dat beide trams andere routes rijden. Welke van de twee je het beste kunt pakken, hangt uiteraard af van je eindbestemming.
De bus
Natuurlijk kan je ook gewoon gebruik maken van de bus. Het nadeel van de bus is dat je meer kans loopt op vertraging vanwege drukte in het verkeer, maar het voordeel is dat je goedkoop reist en dat er veel verschillende bussen rijden naar verschillende bestemmingen binnen en buiten de stad. De bus is een handig vervoersmiddel als je naar belangrijke punten moet afreizen, zoals de luchthaven van Berlijn en Berlijnse buitengebieden.
De Hop On Hop Off bus
Hoewel dit natuurlijk ook een bus is, dient deze een ander doel dan de “normale stadsbus”. Met deze bus rijd je namelijk langs de highlights van de stad. Je kunt in- en uitstappen wanneer je wilt en je ticket is vaak een dag geldig. Je kunt kiezen uit verschillende routes.
De trein
Vanaf Berlin Hauptbahnhof, het grootste station van Berlijn, kan je naar andere steden afreizen. Dit station wordt veel gebruikt door mensen die naar plekken buiten de stad willen reizen, maar ook dient het station als belangrijk overstappunt waar mensen overstappen naar een ander vervoersmiddel (bijvoorbeeld van trein naar bus). Er zijn ook andere grote treinstations in de stad, zoals Bahnhof Friedrichstrasse, Bahnhof Alexanderplatz en Ostbahnhof.
OV zones in Berlijn
De stad is opgedeeld in verschillende zones: zone A, zone B en zone C. Dit zijn verschillende tariefzones. Je kunt in iedere zone met het OV reizen, mits je een kaartje koopt voor de juiste zone. Hieronder bespreken we de zones en vertellen we je meer over de bijbehorende prijzen en de dienstregeling in deze zones.
Zone A en zone B
Zone A is het deel van de stad dat binnen de Ringbahn ligt. Dit noemen we ook wel het centrum. Je kunt hier reizen met alle regiotreinen, trams, bussen en de metro. Zone B is het gedeelte van de stad dat net om het centrum heen ligt. Dit zijn dus geen buitenwijken, maar wel de wijken die net buiten het centrum liggen. Ook hier kan je reizen met de U- en de S-bahn, de bus en de tram. Eigenlijk liggen alle belangrijke highlights van de Duitse hoofdstad in zone A of zone B. Wanneer je een standaard kaartje koopt voor het openbaar vervoer in Berlijn, is deze te gebruiken in beide zones.
Zone C
Zone C is de zone waar de meeste toeristen niet zo snel komen, omdat hier weinig bezienswaardigheden te vinden zijn. Wel ligt luchthaven Schönefeld in deze zone. Om binnen zone C te kunnen reizen, moet je een ABC ticket aanschaffen, maar wanneer je al een ticket hebt om mee te reizen in zone A en zone B, kan je een ‘Anschlussfahrschein Zone C” kopen.
De dienstregeling in de verschillende zones
Hoewel Berlijn een grote stad is en bovendien een Europese hoofdstad is, rijden niet alle vormen van het OV 24 uur per dag. Je kunt er vanuit gaan dat je op vrijdagen en zaterdagen de gehele nacht gebruik kunt maken van het openbaar vervoer, maar op zondagen en feestdagen geldt er een aparte dienstregeling. Je kunt nog steeds prima door de stad reizen, maar er worden minder voertuigen ingezet.
Hieronder vind je de plattegrond van Berlijn. Op deze kaart zie je hoe Berlijn is opgedeeld in verschillende zones.
Stations in Berlijn
In en vanuit Berlijn kan je reizen met regionaal treinvervoer. Het belangrijkste station is het centraal station Berlin Hauptbahnhof, maar vanwege de grootte van de stad, zijn er meer treinstations waar je naar toe kunt gaan. Andere grote stations zijn Station Berlin Alexanderplatz, Berlin Ostbahnhof, Berlin Potsdamer Platz en Berlin Friedrichstrasse. Naar welk station je het beste kunt reizen, hangt af van je eindbestemming. Het kan ook zijn dat een treinstation niet je eindbestemming is, maar dat je dit station gebruikt als punt om over te stappen. De meeste zones liggen wel binnen de milieuzone van de stad. Je hebt dus altijd een milieusticker nodig als je daar met de auto heen wil. Op onze startpagina lees je daar meer over.
Vervoersbewijzen voor het Berlijnse OV – Tickets en prijzen
Er zijn verschillende soorten tickets die je kunt aanschaffen wanneer je gaat reizen met het openbaar vervoer in deze Duitse wereldstad. Het handige is dat je in Berlijn ook kunt kiezen voor een algemeen ticket, waarmee je gebruik kunt maken van alle vormen van het OV. Ook is het mogelijk om een groepsticket te kopen voor meerdere personen. Kaarten zijn te verkrijgen op stations in automaten of bij het loket op een groot treinstation, zoals Berlin Hauptbahnhof. Reis je met de tram of met de bus? Dan kan je in de tram of in de bus een ticket kopen. Let op: in de tram kan dit alleen met muntgeld (hoeft niet gepast). Voordat je een kaartje gebruikt en je in een vervoersmiddel stapt, moet je deze altijd eerst afstempelen. Je hoeft niet door een controlepoortje te lopen om te controleren of je daadwerkelijk een ticket hebt gekocht voordat je aan je reis begint.
Verschillende soorten tickets en tarieven
Hieronder bespreken we de verschillende soorten tickets, inclusief de prijzen van deze kaartjes.
- Je kunt een Kurzstrecke aanschaffen. Met dit ticket kan je een afstand afleggen van maximaal drie S-bahn- of U-bahnstations, of maximaal zes bus- of tramhaltes.
Prijs: €1,70. - Kurzstrecke 4-Fahren-Karte. Dit is een vierrittenkaart voor maximaal drie S-bahn- of U-bahnstations of maximaal zes bus- of tramhaltes. Je bent duurder uit wanneer je vier losse Kurzstreckes koopt.
Prijs: €5,60. - Met dit ticket kan je twee uur lang onbeperkt reizen met het openbaar vervoer. De enige restrictie is dat je niet mag terugreizen. Dit betreft dus een ticket voor een enkele reis. Wel mag je overstappen of tijdelijk je reis onderbreken.
Prijs zone A en B: €2,80.
Prijs zone B en C: €3,10.
Prijs zone A, B en C: €3,40. - Einzelfahrausweis 4-Fahren-Karte. Dit is een vierrittenkaart voor vier enkele reizen.
Prijs zone A en B: €9.
Prijs zone B en C: €12.
Prijs zone A, B en C: €13,20. - Met deze dagkaart mag je een dag lang onbeperkt reizen. Koop je een Tageskarte die ook geldig is voor zone C? Dan is deze iets duurder dan wanneer je een kaartje koopt die alleen geldig is voor zone A en B. Het prijsverschil is echter wel klein. Het kaartje is geldig vanaf het moment van afstempelen tot 3.00 uur de volgende ochtend.
Prijs zone A en B: €7.
Prijs zone B en C: €7,40.
Prijs zone A, B en C: €7,70. - 7-Tage-Karte. Dit is een weekkaart, waarmee je onbeperkt kunt reizen. Ook hierbij moet je kiezen voor welke zones je de kaart wilt gaan gebruiken. Dit ticket is geldig vanaf het moment van afstempelen tot 3.00 uur de volgende week.
Prijs zone A en B: €30,00.
Prijs zone B en C: €31,40.
Prijs zone A, B en C: €37,50. - Maandkaarten (Kalendermonat of Gleitend). Met een maandkaart kan je een maand lang onbeperkt reizen door de zones van jouw keuze (ook hierbij geldt dat het reizen door alleen zone A en B goedkoper is dan reizen door zone A, B en C). De Kalendermonatkaart is van de eerste tot de laatste van diezelfde maand geldig. Een Gleitend-ticket geldt vanaf de dag van afstempelen tot de dag exact een maand later.
Prijs zone A en B: €81,00.
Prijs zone B en C: €83,20.
Prijs zone A, B en C: €99,90. - Dit ticket is geldig voor een maximum van vijf personen. Dit kaartje is slechts een dag geldig en je haalt hier alleen voordeel uit wanneer je reist met een groep van drie of meer mensen. Je bent, wanneer je voor dit ticket kiest, wel verplicht om altijd met elkaar te reizen (je kunt dus niet opsplitsen).
Prijs zone A en B: €19,90.
Prijs zone B en C: €20,60.
Prijs zone A, B en C: €20,80. - Berlin WelcomeCard. Dit ticket is speciaal bedoeld voor toeristen – een zogeheten toeristenkaart. Het ticket geeft je niet alleen de mogelijkheid om te reizen met het Berlijnse OV, maar geeft je ook korting op verschillende bezienswaardigheden in de stad.
Prijs zone A en B, 48 uur geldig: €19,90.
Prijs zone A en B, 72 uur geldig: €28,90.
Prijs zone A, B en C, 48 uur geldig: €22,90.
Prijs zone A, B en C, 72 uur geldig: €30,90.
- Berlin CityTourCard. Ook dit is een toeristenkaart waarmee je én kunt reizen met het OV, en waarmee je korting krijgt op betaalde attracties in de stad.
Prijs zone A en B, 48 uur geldig: €16,90.
Prijs zone A en B, 72 uur geldig: €23,90.
Prijs zone A, B en C, 48 uur geldig: €17,90.
Prijs zone A, B en C, 72 uur geldig: €24,90.
Conclusie
Berlijn is een fijne stad om als toerist doorheen te reizen. Omdat het autoverkeer vaak druk is en parkeren duur en moeilijk is, kan je er het beste voor kiezen om gebruik te maken van het Berlijnse OV en je zo voort te bewegen door de stad. Zo kan je eenvoudig en goedkoop reizen door deze mooie stad en alle bezienswaardigheden in Berlijn en highlights ontdekken. Ga je overigens met de auto naar Berlijn? Houd dan rekening met het dieselverbod van Berlijn. Je mag namelijk niet meer met alle dieselauto’s in het centrum rijden. Lees hier alles over het Berlijn dieselverbod.